Skąd się biorą produkty ekologiczne

obraz_2024-03-12_143757755.png

Okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Dlatego też istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia. Dodatkowo z badań wynika także, że żywność ekologiczna może mieć związek ze zdrowszym stylem życia. Konsumenci ekologiczni częściej dbają o dietę i aktywność fizyczną oraz cechuje ich istotnie mniejsze prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości.

Grupa, do której skierowany jest nowy program, to dzieci uczęszczające do przedszkoli w wieku 5-6 lat.

Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

Szczegółowe cele programu:

  • zrozumienie czym jest rolnictwo i produkty ekologiczne,
  • kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych,
  • propagowanie zdrowego stylu życia,
  • zwiększanie wiedzy i świadomości przedszkolaków o  nawykach higieniczno-zdrowotnych.

 

W naszym przedszkolu program  jest realizowany w grupie III . Osoby realizujące program Anetta Wójcik, Halina Radomska, Sylwia Sulej

432703533_2198795447126881_373051298766086959_n.jpg

19.03.2024

Warzywno owocowe zwierzaki cudaki 13.03.2024

431312538_803639354963443_1080495420826381785_n.jpg

19.03.2024

Piramida zdrowego żywienia 12.03.2024

431354580_943670450311015_8574851548990056788_n.jpg

13.03.2024

Robimy zdrowe kanapki 15.03.2024

91f0965e-0bd5-46be-b764-55c8ae42f392.jpg

12.03.2024

Film edukacyjny 12.03.2024

logo ppi
Powrót na początek strony